Menu

2024 m. III ketvirčio gamtinių dujų rinkos apžvalga

Vasarą dujų kainos svyravo

  • 2024 m. III ketvirtį kainos ir toliau augo
  • Saugyklų užpildymo lygis Europoje žiemą vėl bus saugus
  • Europa gerai pasiruošusi artėjančiai žiemai, tačiau nepastovumas išlieka

 

2024 m. III ketvirtį kainos ir toliau augo

Paveikslas 1. Gamtinių dujų kaina, Refinitiv 

Po staigaus kainų kritimo, kuris prasidėjo 2023 m. spalio mėn. ir tęsėsi iki 2024 m. I-ojo ketvirčio pabaigos, dujų kainos II-ąjį ketvirtį pradėjo didėti ir toliau kilo III-iajame ketvirtyje. Aukščiausią tašką pasiekė rugpjūčio 12 d. ir siekė 42,50 EUR/MWh – aukščiausias šių metų TTF būsimo mėnesio kainos lygis. III-ias ketvirtis pasižymėjo dideliu nepastovumu: iš pradžių kainos liepą krito, bet nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio pakilo maždaug 40 % ir pasiekė anksčiau minėtą piką. Tokį spartų augimą daugiausia lėmė susirūpinimas dėl Rusijos dujų srautų per Ukrainą, po netikėto Ukrainos įsiveržimo į Rusijos Kursko sritį, kur ji perėmė Sudžos dujų tranzito stoties kontrolę.

Didėjanti įtampa Artimuosiuose Rytuose tapp pat padidino nepastovumą. Tačiau Rusijos dujų srautams stabilizavus, rinka nurimo, o kainos nukrito maždaug 19% nuo aukščiausio lygio rugpjūčio mėn. iki žemiausių rugsėjo 19 d. kainų. Tačiau nuolat atsinaujinanti įtampa Artimuosiuose Rytuose ir prognozės dėl šaltesnių orų Europoje paskatino dar vieną kainų didėjimo tendenciją, dėl kurios kainos pakilo apie 20%.

Be geopolitinių veiksnių, Europa ir Azija taip pat patyrė stiprias vasaros karščio bangas, todėl padidėjo vėsinimo poreikis ko pasėkoje didėjo dujų kainos. Visą 2024 m. III-iajį ketvirtį vidutinė Europos gamtinių dujų etalonas – ICE Endex TTF ateinančio mėnesio kaina – siekė 35,60 EUR/MWh. Iki ketvirčio pabaigos ICE TTF išankstinė kaina 2024 m. lapkričio mėn. rugsėjo 30 d. siekė 39,04 EUR/MWh.

Paveikslas 2. Gamtinių dujų Išankstinių sandorių kainos, Refinitiv 

Gamtinių dujų Išankstinių sandorių kainos kreivė žiemos mėnesiais išlieka labai plokščia, o visų sandorių kaina yra apie 40 EUR/MWh (žr. 2 pav.). Šis lygis atitinka kainų lygį II-ojo ketvirčio pabaigoje, o tai rodo, kad žiemos kainos iš esmės nepasikeitė. Įdomu tai, kad 2025 metų vasaros kainos yra tik šiek tiek mažesnės ir svyruoja apie 38 €/MWh. Ši gana plokščia kreivė rodo, kad rinka yra rami ir nėra labai susirūpinusi dėl fizinio dujų tiekimo trūkumo šią žiemą. Tačiau tai taip pat reiškia, kad bet kokie dabartinio pasiūlos ir paklausos balanso sutrikimai gali smarkiai iššaukti kainų pokyčius, nes rinka gali greitai reaguoti į netikėtumus.

 

Saugyklų užpildymo lygis Europoje žiemą vėl bus saugus

Paveikslas 3. Sezoninis užpildymas ir išleidimas iš Europos saugyklų, 2019-2024, AGSI+ 

Europa žiemą pasitinka su aukštu dujų saugyklų užpildymo lygiu. Vasarą dujų rinka daugiausia dėmesio skiria saugyklų užpildymui, siekiant užtikrinti skalndų tiekimą žiemos sezonu. Šiais metais Europoje užpildymo sezonas prasidėjo istoriškai aukštu lygiu, dėl palyginti šiltos praėjusių metų žiemos. Dėl to visą vasarą užpildymo tempas buvo šiek tiek lėtesnis nei 2019-2023 metų vidurkis (žr. 3 pav.).

Kadangi IV ketvirtis žymi dujų išleidimo iš saugyklų sezono pradžią, spalis yra pereinamasis laikotarpis tarp užpildymo ir išleidimo. Paprastai didesnis naudojimas Europoje prasideda nuo spalio pabaigos iki lapkričio pradžios. Laikas priklauso nuo kainų kreivės, nes rinkos dalyviai linkę pasinaudoti akcijomis mėnesiais, kurių kainos yra aukštesnės – paprastai nuo lapkričio iki kovo. Šių metų ateities kreivė palaiko tą patį modelį, signalizuodama, kad išleidimai turėtų prasidėti nuo lapkričio iki kovo.

Paveikslas 4. Gamtinių dujų atsargos Europos saugyklose, 2019-2024, AGSI+ 

Nepaisant lėtesnio saugyklų užpildymo tempo šią vasarą, palyginti su ankstesniais metais, Europos dujų saugyklos vėl buvo užpildytos beveik maksimaliai. Rugsėjo mėn. pabaigoje saugyklų užpildymo lygis pasiekė maždaug 94% (žr. 4 pav.), o tai yra didesnis nei 2019-2023 metų vidurkis ir labai artimas praėjusių metų rodikliams. Toks aukštas saugyklų užpildymo lygis suteikia rinkos dalyviams pasitikėjimo, kad Europa yra gerai pasiruošusi artėjančiam žiemos sezonui.

 

Europa gerai pasiruošusi artėjančiai žiemai, tačiau nepastovumas išlieka

Pramonės paklausa Europoje vis dar gana silpna, tačiau tikimasi, kad gyventojų, komercinis ir elektros sektoriai paskatins dujų suvartojimą Šiaurės Vakarų Europos regione ir per metus vartojimas padidės maždaug 10 % (Bloomberg). Tai lemia šaltesnių nei įprastai žiemos orų prognozės. Jei dabartinės prognozės išsipildys, Šiaurės Vakarų Europos saugyklos liks užpildytos maždaug 40 % išleidimo sezono pabaigoje. Tai daug mažiau nei šiais metais, kai saugyklos buvo užpildytos daugiau nei 55 % prieš dujų įleidimo sezoną. Rinka gali neįvertinti žiemos pasiūlos rizikos, nes po Ukrainos ir Rusijos karo dar nematėme šaltos žiemos, o jei šalta žiema tikrai pasireikš, kainos turėtų kilti. Tačiau esant šiltai žiemai, kainos greičiausiai nukris iki praėjusios žiemos lygio. Todėl, kaip įprasta, orai yra lemiamas dujų kainų veiksnys žiemos sezonu.

Be oro sąlygų, kitas veiksnys, darantis įtaką dujų kainoms artimiausiais mėnesiais, yra geopolitinės rizikos. Pirma, šiais metais baigiasi Ukrainos ir Rusijos tranzito sutartis dėl Rusijos dujų tiekimo per Ukrainą ir yra beveik nulinė tikimybė, kad tai tęsis. Tačiau buvo kalbama, ar šiuos Rusijos srautus į Europą būtų galima nukreipti Azerbaidžano dujotiekiu. Šis klausimas vis dar atviras, tačiau neabejotinai turės įtakos dujų kainoms Europoje. Jei šis sandoris įvyks, tai bus pagrindinis dujų kainų kritimo veiksnys. Nors dabartinė tiekimo struktūra iš karto kardinaliai nepasikeistų, tai atvertų duris klausimui, kad jei Europa sutiks su šiais sandoriais ir pripažins šiuos srautus Azerbaidžano dujomis, o ne Rusijos dujomis, kodėl iš ten einantys srautai negalėtų būti dvigubi ar trigubi iš tų, kurie šiuo metu eina per Ukrainos dujotiekį? Teoriškai Rusija galėtų padidinti srautus į Azerbaidžaną, kas reikštų didesnį Rusijos dujų srautą į Europą. Kita vertus, jei sandoris neįvyks, Europai reikės daugiau SGD, kad padengtų nuostolius dėl Ukrainos dujotiekio dujų praradimo. Dalis dujų atkeliaus per Turkiją, tačiau nemažą kiekį reikėtų pakeisti SGD. Tai reikštų greitesnį išleidimą žiemą ir didesnį užpildymo poreikį vasarą – kartu tai darytų kainų spaudimą.


Išversta iš anglų kalbos.
Ši rinkos apžvalga skirta tik informaciniams tikslams. Siekiame surinkti aktualiausius duomenis iš įvairių šaltinių, tačiau analizė neturėtų būti traktuojama kaip patarimas ar laikoma vieninteliu bet kokio veiksmo pagrindu.

Darbo laikas 9:00 - 17:00

+370 665 98 522