Menu

2021 m. 1 ketvirčio gamtinių dujų rinkos apžvalga

Dėl šaltos žiemos mažėja dujų atsargos ir auga kainos

  • Žiemos šalčiai sukėlė gamtinių dujų kainas
  • Stipri paklausa Azijoje daro įtaką viso pasaulio dujų rinkoms
  • Europa konkuruoja su Azija dėl SGD
  • Atsargų mažėjimas žiemą lemia vasaros kainas
  • Augimo faktoriai nusveria mažėjimo faktorius
Pav.1. Energijos kainos 2020–2021 metais, „Refinitiv“

Pav.1. Energijos kainos 2020–2021 metais, „Refinitiv“ 

Žiemos šalčiai sukėlė kainas

2021 metai prasidėjo Europą užklupusiais šalčiais, paskatinusiais kainų šuolį. Dėl to 2021 m. pirmąjį ketvirtį TTF indekso vidutinė kaina siekė 17,97 Eur / MWh, t. y. ji yra 57 proc. didesnė negu tą patį 2020 metų laikotarpį. Tokia padėtis sąlygojo pirmojo ketvirčio kainų dinamiką, o padėtis išliks panaši ir likusią metų dalį.

Stipri paklausa Azijoje daro įtaką viso pasaulio dujų rinkoms

Faktorių trejybė Azijoje taip pat daro spaudimą Europos kainoms. Visų pirma, ne tik Europoje, bet ir šiaurės rytų Azijoje buvo gerokai šaltesnė žiema, dėl to pirmaisiais metų mėnesiais išaugo šilumos poreikis. Antra, regionas sparčiai atsigauna po COVID-19 pandemijos. Pavyzdžiui, Kinijos BVP per 2020 m. ketvirtąjį ketvirtį išaugo 6,5 proc. Tokie rodikliai lyginami su laikotarpiu iki virusui pradedant daryti įtaką ekonomikai. 6,5 proc. augimas yra spartesnis ir lenkia prieš krizinį 6,0 proc. augimą bei pranoksta analitikų prognozes. Trečia, Kinija seka vakarų pavyzdžiu, vis stipriau laikydamasi tvarumo tendencijų. Rudenį Kinija paskelbė savo tikslą tapti neišmetančia anglies dvideginio šalimi iki 2060 metų, o CO2 emisijos piką pasiekti iki 2030 metų. Trumpalaikėje perspektyvoje tai gali priversti Kiniją naudoti daugiau gamtinių dujų, jomis pakeičiant labiau taršias anglis.

Europa konkuruoja su Azija dėl SGD

Aukščiau išvardinti faktoriai skatina Europą konkuruoti su Kinija dėl SDG krovinių. Sausio pradžioje ši kova ekstremaliai sustiprėjo, kai šaltuoju laikotarpiu šiaurės rytų Azijos lyginamasis JKM (Japonijos ir Korėjos dujų biržos) indeksas pasiekė rekordines 58 EUR / MWh aukštumas. Tai savo ruožtu sąlygojo, kad SGD siuntos iš Europos buvo nukreiptos į Aziją bei paskatino kainų Europoje šuolį, siekiant išsaugoti pasiūlą. Situacija normalizavosi per kelias dienas, kadangi TTF ir JKM greitai sulėtino tempus. Dabar rinkoje yra pusiausvyra ir pasiskirstymai tarp dviejų rodiklių yra istoriškai normaliame lygyje, tačiau SGD paklausa Azijoje greičiausiai ir toliau darys įtaką kainoms Europoje, skatindama jas augti.

Pav.2. Europos dujų atsargos gamtinių dujų saugyklose sezonais, 2017–2021 m., „AGSI+“

Pav.2. Europos dujų atsargos gamtinių dujų saugyklose sezonais, 2017–2021 m., „AGSI+“ 

Atsargų mažėjimas žiemą lemia vasaros kainas

Dėl šaltos žiemos Europos atsargos gerokai sumažėjo. Tokia situacija yra visiškai priešinga praėjusiam sezonui, kada laikėsi švelni žiemos temperatūra, o atsargos buvo pasiekusios rekordines aukštumas, dėl kurių sumažėjo gamtinių dujų saugyklų papildymo poreikis vasarą, paskatinęs kainų mažėjimą. Dabar, nors atsargos ir buvo nemažos, jos šią žiemą reikšmingai sumažėjo, todėl vasarą jas reiks papildyti. Panašu, kad tokia situacija lems kainas bent jau vasaros metu.

 

Augimo faktoriai nusveria mažėjimo faktorius

Kiti faktoriai, kurie galėtų palaikyti aukštas dujų kainas, yra augančios naftos ir anglies rinkos bei galimos „Nord Stream 2“ sankcijos. Taršos leidimų kainos (EAV) pasižymi augimo tendencijomis, todėl tampa sąlyginai brangiau naudoti anglį arba naftinguosius skalūnus, tuo tarpu daro mažesnę įtaką dujoms dėl mažesnės emisijos, kas gali padidinti gamtinių dujų, kaip energijos šaltinio, patrauklumą. JAV Prezidento Joe Biden administracija išreiškė stiprų pasipriešinimą „Nord Stream 2“ dujotiekio užbaigimui, kuris, jei bus sustabdytas, apribos dujų tiekimą dujotiekiu vakarų Europai, kas turės tiesioginę įtaką kainoms Baltijos regione. Gamtinių dujų kainų mažėjimo faktorius yra daugiausiai susijęs su tikimybe, kad pasaulinės ekonomika gali vystytis lėčiau, nei tikėtasi, arba, jei antrajai metų pusei bus prognozuojamos švelnesnės žiemos temperatūros.

 


Ši rinkos apžvalga skirta tik informaciniams tikslams. Siekiame surinkti aktualiausius duomenis iš įvairių šaltinių, tačiau analizė neturėtų būti traktuojama kaip patarimas ar laikoma vieninteliu bet kokio veiksmo pagrindu.

 

Darbo laikas 9:00 - 17:00

+370 665 98 522