Menu

2022 m. 4 ketvirčio gamtinių dujų rinkos apžvalga

Dujų kaina nukrito žemiau 100 EUR/MWh

 

 

Kainos ketvirtąjį ketvirtį smarkiai sumažėjo

2022 m. IV-ąjį ketvirtį vidutinė Europos gamtinių dujų lyginamoji TTF kaina buvo 151,20 EUR/MWh, t. y., 90 proc. didesnė nei tą patį praėjusių metų ketvirtį. 2023 m. sausio mėnesio TTF kaina buvo 119,51 EUR/MWh, t. y., iš esmės tokia pati kaip ir gruodžio mėnesį. Paskutinė ketvirtojo ketvirčio dieną artimiausio 2023 m. vasario mėnesio TTF išankstinių sandorių kaina buvo apie 80 EUR/MWh. Išankstinių sandorių kreivėje kainose pastebimas nežymus padidėjimas, t. y., kiekvieno būsimo mėnesio kainos yra šiek tiek didesnės nei ankstesnio mėnesio, iki pat 2024 m. vasario mėn., kai išankstinių sandorių kainų lygis siekia maždaug 90 EUR/MWh.

Ketvirtąjį ketvirtį gamtinių dujų kainos smarkiai sumažėjo dėl rekordinio SGD importo, didelio saugyklų kiekio ir daugiausia šiltų orų.

1 pav. 1 Energijos kainos, „Refinitiv“ 

2 pav. Gamtinių dujų išankstinių sandorių kainos, „Refinitiv“ (Laikotarpis nuo 2023 m. vasario iki 2024 m. gruodžio mėn. intervalu kas du mėnesius)  

3 pav. SGD importas į pagrindinius Europos terminalus (JK, Nyderlandai, Vokietija, Belgija, Prancūzija, Italija, Iberija), „Refinitiv“; (Laikotarpis nuo 2017 m. gruodžio mėn. iki 2022 m. gruodžio mėn. ketvirčiais)  

Rekordinis SGD importas

Ketvirtąjį ketvirtį SGD importas į Europą ir toliau vyko sparčiu tempu. Azijos paklausa išliko nedidelė, o Azijos lyginamosios JKM kainos buvo mažesnės už Europos TTF kainas (žr. 1 pav.). Dėl to susiklostė situacija, kai SGD kroviniai dreifavo prie Europos krantų ir eilėje laukė iškrovimo perpildytuose SGD terminaluose. Lapkritį importas pasiekė naują rekordą, o gruodį buvo pasiektas dar vienas pikas (žr. 3 pav.). Tačiau pastarosiomis 2022 m. dienomis dėl smarkaus kainų kritimo TTF kainos šiuo metu yra mažesnės nei JKM (žr. 1 pav.), o tai gali pradėti pritraukti SGD krovinius į Aziją. Tuo metu Vokietijoje gruodžio mėn. pradėjo veikti pirmasis SGD terminalas Vilhelmshafene, dar keturių terminalų statybas planuojama baigti 2023 m.

 

 

Itin aukštas atsargų lygis dėl vėluojančio šildymo sezono

4 pav. Sezoninis įsiurbimas ir išsiurbimas iš Europos saugyklų 2017-2022 m., „AGSI+“; 

Spalio mėn. kelių Vakarų Europos šalių saugyklos buvo maksimaliai užpildytos. Didžiąją rudens dalį vyravo neįprastai šilti orai, todėl paklausa buvo palyginti nedidelė tiek dėl temperatūros, tiek dėl aukštų kainų. Kita vertus, SGD importo tai nesustabdė. Kadangi dujotiekiai į kaimynines šalis taip pat buvo perpildyti, nebuvo kur dėti gaunamų dujų. Dėl to neatidėliotinų sandorių kainos smarkiai sumažėjo – iki maždaug 20 EUR/MWh. Spalio 24 d. artimiausios valandos kainos Olandijos TTF zonoje kelioms valandoms net buvo neigiamos.

Europos saugyklos iš įsiurbimo į išsiurbimo režimą įprastai pereina antroje spalio mėnesio pusėje. Tačiau dėl šiltų orų ir gausios pasiūlos šį sezoną šis posūkis įvyko tik lapkričio viduryje (žr. 4 pav.). Tai padėjo išlaikyti aukštą atsargų lygį, įkvėpti pasitikėjimą Europos tiekimo saugumu ir išlaikyti mažėjančias kainas.

5 pav. Dujos Europos saugyklose, 2017-2022 m., „AGSI+“ 

Dėl to Europos atsargos žiemos pradžiai beveik prilygo didžiausiam ankstesnių penkerių metų lygiui. Gruodžio pabaigoje orai vėl atšilo, todėl vėl grįžtame prie įsiurbimo režimo (žr. 4 pav., žalią išsiurbimo/įsiurbimo liniją, kuri gruodžio pabaigoje peržengia žemiau nulio, ir 5 pav., žalią atsargų lygio liniją, kuri gruodžio mėn. pakyla aukštyn), o tai retai pasitaiko šiuo metų laiku. Dabar pagrindinis rūpestis dėl pasiūlos persikėlė iš šios žiemos į kitą, todėl išankstinių sandorių kainos negali nukristi žemiau dabartinių kainų.

 

Pradėjo veikti Suomijos Inkoo uosto terminalas

Ilgai lauktas Suomijos SGD terminalas gruodžio pabaigoje atplaukė į Inkoo uostą, o komercinę veiklą planuojama pradėti 2023 m. I-ąjį ketvirtį. Kartu su terminalu Klaipėdoje, Lietuvoje, šie du terminalai galės lengvai patenkinti Baltijos šalių ir Suomijos dujų poreikį, o tai labai padidins tiekimo saugumą regione.

 


Išversta iš anglų kalbos.
Ši rinkos apžvalga skirta tik informaciniams tikslams. Siekiame surinkti aktualiausius duomenis iš įvairių šaltinių, tačiau analizė neturėtų būti traktuojama kaip patarimas ar laikoma vieninteliu bet kokio veiksmo pagrindu.

 

 

Darbo laikas 9:00 - 17:00

+370 665 98 522