Menu

2021 metų 3 ketvirčio dujų rinkos apžvalga

Dujų kainos sumušė visų laikų rekordą

  • Visų laikų rekordas ir didelis nepastovumas
  • Europos atsargos prieš žiemą yra mažesnės nei ankstesniais metais
  • Rusija riboja eksportą į Europą
  • Dėl aukštų kainų uždaromi fabrikai

Visų laikų rekordas ir didelis nepastovumas

1 pav. Energijos kainos 2020–2021 m., remiantis „Refinitiv“ duomenimis. 

2021 metų III ketvirtyje Europos gamtinių dujų vidutinė lyginamoji TTF biržos sandorių kaina buvo 36,54 EUR/Mhw, tai yra 488 proc. didesnė, palyginti su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu. TTF biržos išankstinių sandorių kaina 2022 metams šiuo metu viršija 50 EUR/MWh, t. y. kaina 243 proc. didesnė nei prieš metus ir 96 proc. didesnė nei prieš tris mėnesius, antrojo ketvirčio pabaigoje. TTF biržos mėnesio išankstinių sandorių kainos buvo labai nepastovios, ypač rugsėjį, kai kainų svyravimo per dieną intervalas siekė beveik 10 EUR/MWh ir viršijo 86 EUR/MWh. Dujų kainos pakilo aukščiau nei naftos kainos už MWh, ir Azijos SGD indeksas JKM lenkia Europos TTF.

Europos atsargos prieš žiemą yra mažesnės nei ankstesniais metais

Po praėjusio šaltos žiemos sezono atėjo šaltas pavasaris ir Europos dujų saugyklose resursai išseko. Tai nebūtų didelė kliūtis, bet daugybė veiksnių prisidėjo prie dujų išteklių trūkumo vasaros laikotarpiu. Dėl augančios Azijos ekonomikos, perėjimo prie mažiau taršių degalų ir oro kondicionavimo, paklausa Azijoje labai išaugo, todėl pakilo ir kainos, dėl kurių SGD keliauja į Aziją, o ne į Europą. Todėl neišvengiamai kilo Europos rinkos kainos. Artėjant žiemai, saugyklų atsargos vis labiau atsilieka nuo praėjusių metų rodiklių. Jei ateinanti žiema bus šalta, Europoje gali pritrūkti dujų.

2 pav. Dujos Europos saugyklose, 2017–2021 m. sezonai, remiantis „AGSI+“ duomenimis. 

Rusija riboja eksportą į Europą

Rusija yra pagrindinė Europos dujų tiekėja. Nors, palyginti su pernai metais, 2021 metais Rusijos gavybos apimtys padidėjo apie 12 proc., Rusija vis tiek riboja dujų tiekimą į Europą, kuris galėtų papildyti senkančias atsargas. Tokiam elgesiui yra  daug priežasčių. Viena jų – patrauklesnės kainos Azijoje, dėl kurių buvo padidinta gavyba. Kita priežastis – Rusijos atsargos buvo itin išsekusios po praėjusios žiemos, todėl šalis teikia pirmenybę savo vidinių resursų papildymui, tuo pačiu dėl aukštų kainų vis dar gaudama didelius grynųjų pinigų srautus iš prekybos su Europa. Trečioji priežastis yra politinė: Rusija galimai riboja tiekimą ir skatina deficitą, kad priverstų Europą pajusti žūtbūtinį dujotiekio „Nord Stream 2“ poreikį ir kad Europa pareikalautų kuo greičiau jį paleisti. „Nord Stream 2“ tiesimas jau baigtas ir visi reikalingi dokumentai buvo pateikti, bet Vokietijos valdžios organai maždaug iki metų pabaigos turi patvirtinti dujotiekio paleidimą, todėl tikėtina, kad šis procesas užtruks keletą mėnesių. Nors apie pastarąją politinę versiją buvo daug spekuliuojama, labai tikėtina, kad pirmosios dvi ekonominės priežastys yra tikrosios ir praktinės ribotos pasiūlos priežastys. Tai reiškia, kad net ir paleidus labai lauktą dujotiekį „NS2“, šįmet jis neatneš gausaus dujų srauto.

Dėl aukštų kainų uždaromi fabrikai

Aukštos dujų kainos jau ėmė veikti ekonomiką – daug fabrikų yra uždaromi. „CF Industries“ uždarė dvi būstines, kuriose pagaminama 60 proc. visos šalies anglies dvideginio maisto ir gėrimų sektoriui. Norvegijos įmonė „Yara“ taip pat sumažino amoniako gamybos apimtis Europoje. Kai kurios prognozės rodo, kad jei kiti amoniako gamintojai paseks šiuo pavyzdžiu ir sumažins gamybos apimtis, gamtinių dujų paklausa sumažės maždaug 3,5 proc. Akivaizdu, kad aukštos dujų kainos darys įtaką sumažėjusiai vartojimo paklausai, bet kol kas tai nesustabdė kainų augimo.

 


Ši rinkos apžvalga yra skirta tik informaciniams tikslams. Mes siekiame sąžiningai iš įvairių šaltinių surinkti aktualiausią informaciją, bet mūsų analize nereikėtų vadovautis kaip patarimu ar pagrindu bet kokiems veiksmams.

Darbo laikas 9:00 - 17:00

+370 665 98 522