Menu

2021 m. 4 ketvirčio gamtinių dujų rinkos apžvalga

Metai baigėsi staigiu dujų kainos pakilimu ir nuosmukiu

  • 2021 m. pabaiga dujų kainoms buvo it amerikietiškieji kalneliai
  • Ketvirtajame ketvirtyje nuotaikas lėmė viltys ir baimės dėl rusiškų dujų tiekimo
  • Azijos paklausa mažėja, SGD pasiekia Europą, paskutinėmis 2021 m. dienomis dujų kainos krinta
  • Šiais metais dar neradome kelio atgal

2021 m. pabaiga dujų kainoms buvo it amerikietiškieji kalneliai

1 paveikslas. Energijos kainos, 2020–2021 m., „Refinitiv“ 

Ketvirtajame 2021 m. ketvirtyje vidutinė gamtinių dujų TTF indekso kaina buvo 79,47 EUR / MWh – šešis kartus didesnė nei tą patį ketvirtį prieš metus. Paskutinę 2021 m. dieną gamtinės dujos 2022 m. buvo pardavinėjamos už apytiksliai 63,00 EUR / MWh, tačiau, pirmosiomis 2022 m. dienomis gamtinių dujų kaina pakilo. Ketvirtajame 2021 m. ketvirtyje taip pat pakilo antrajam ir trečiajam 2022 m. ketvirčiui skirtų gamtinių dujų kaina, kuri prieš prasidedant žiemai buvo mažesnė (30,00 EUR / MWh) bei šiuo metu beveik susilygino su žiemos laikotarpiui skirtomis kainomis (80,00 EUR / MWh).

Dujų kainos baigė ir taip ekstremalius metus ketvirtajame ketvirtyje įnešdamos kainų nepastovumą. Ketvirtasis ketvirtis prasidėjo dideliu TTF kainų šuoliu, kai pirmosiomis spalio mėnesio savaitės dienomis gamtinių dujų kaina buvo didžiausia (162,00 EUR / MWh). Mėnesiui baigiantis, rinkos dalyviams netikint aukštų kainų tvarumu vartotojams, gamtinių dujų kaina sumažėjo iki apytiksliai 60,00 EUR / MWh. Lapkričio mėnesį gamtinių dujų kainos ir toliau kilo. Iki Kalėdų likus kelioms dienoms, šį kainų kilimą vainikavo daugiau kaip 180,00 EUR / MWh siekianti TTF biržos kaina. Paskutinę metų dieną gamtinių dujų kaina staigiai krito iki 65,00 EUR / MWh.

Ketvirtajame ketvirtyje nuotaikas lėmė viltys ir baimės dėl rusiškų dujų tiekimo

2 paveikslas. Dujos Europos saugyklose, 2017–2021 m. sezonas, „AGSI+“ 

Pasibaigus ankstyvajam spalio mėnesio pikui, pradiniam kainų mažėjimui padėjo komentarai iš Rusijos pusės apie tai, kad jos vidiniai gamtinių dujų rezervai yra beveik pilni. Tai rinkai reiškė galimybę Europai padidinti taip reikalingą gamtinių dujų tiekimą, nes žiemos laikotarpiu europiniai gamtinių dujų rezervai buvo tuščiausi per visą istoriją (žr. 2 paveikslą). Tačiau, rezultatas nebuvo toks, kokio rinka tikėjosi. Lapkričio viduryje nuotaikos visiškai pasikeitė, kai Vokietijos energetikos reguliuotojas sustabdė „Nord Stream 2“ dujotiekio akreditavimo procesą dėl to, kad dujotiekio nevaldo vokiškas juridinis teisinis vienetas. Netrukus, Šveicarijos įmonė „Nord Stream 2 AG“ paskelbė apie vokiško filialo įkūrimą ir naujos paraiškos pateikimą. Visgi, šios naujienos reiškė, kad keletui mėnesių bus pavėlintas „Nord Stream 2“ dujotiekio paleidimas ir žlugs bet kokios viltys, kad naujasis dujotiekis bus paleistas laiku bei padės kovoti prieš gamtinių dujų trūkūmą. Metų pabaigoje kainos pasiekė dar neregėtas aukštumas.

Azijos paklausa mažėja, SGD pasiekia Europą, paskutinėmis 2021 m. dienomis dujų kainos krinta

2021 m. didelė šildymo, oro kondicionavimo, saugyklų pildymo ir aplinkos apsaugos politikos paklausa lėmė didesnę Azijos gamtinių dujų JKM kainą nei Europos TTF. Tai pasikeitė paskutinėmis metų savaitėmis mažėjant paklausai Azijoje (lyginant skirtingus metus, net Kinijos SGD importas gruodį sumažėjo). Galiausiai, TTF kainos pralenkė JKM (žr. 1 paveikslą). To pasekmėje, SGD į Aziją gabenantys tanklaiviai pakeitė kryptį į Europą. Kartu su šiltesnio oro prognozėmis dujų kainos per septynias prekybines dienas nuo 180,00 EUR / MWh gruodžio 31 d. sumažėjo iki 65,00 EUR / MWh.

Šiais metais dar neradome kelio atgal

Nepaisant to, kad oro prognozės likusiam žiemos sezonui žada vidutines sezonines temperatūras, o SGD tiekimas į Europą didėja, nėra jokio užtikrintumo, kad gamtinių dujų kaina ir toliau mažės. Pirmosiomis 2022 m. dienomis, rinkos dalyviams grįžtant iš atostogų ir susiduriant su vis dar rimta gamtinių dujų atsargų situacija, mėnesinė gamtinių dujų kaina iš 65,00 EUR / MWh padidėjo iki 90,00 EUR / MWh. Persiorientuojant į žaliąjį kursą, kai energetikos kainos pakilusios visur, veikiame infliacinės aplinkos sąlygomis. Šiuo metu aišku, kad žiemos laikotarpiu Europai nepakankamai tiekiama dujų. Tikėtina, kad ateinantį vasaros sezoną situacija bus panaši į praėjusius metus, kai visos saugyklos buvo išeikvotos, o paklausa jas užpildyti visus metus buvo didelė. Šią situaciją atspindi ateities dujų kreivė. Daugelį 2022 m. mėnesių galiosianti 80,00 EUR / MWh kaina rodo tai, kad nepaisant to, jog didžiausias kainų pikas jau buvo, 2022 m. neturėtume tikėtis grįžti prie mums įprasto kainų lygio – 15,00 – 20,00 EUR / MWh.


Ši rinkos apžvalga skirta tik informaciniams tikslams. Siekiame surinkti aktualiausius duomenis iš įvairių šaltinių, tačiau analizė neturėtų būti traktuojama kaip patarimas ar laikoma vieninteliu bet kokio veiksmo pagrindu.

Darbo laikas 9:00 - 17:00

+370 665 98 522