Menu

2021 m. 2 ketvirčio gamtinių dujų rinkos apžvalga

Dujų kainos daugiametėse aukštumose

  • Šaltas pavasaris nulėmė didesnes dujų kainas
  • Užsitęsęs saugyklų užpildymas didina deficitą dujų saugyklose
  • Europa kovoja su Azija dėl LNG krovinių
  • Rinkos atsigavimas po Covid-19 sąlygoja visų žaliavų kainų kylimą

 

Grafikas 1. Energijos kainos, 2020-21, Refinitiv

Grafikas 1. Energijos kainos, 2020-21, Refinitiv 

Šaltas pavasaris nulėmė didesnes dujų kainas

Žemesnė nei vidutinė oro temperatūra pavasario metu padidino gamtinių dujų paklausą ir išlaikė aukštą jų kainą. Dėl to vidutinė Europos TTF indekso kaina 2021 m. antrąjį ketvirtį siekė 20,98 EUR/MWh, t.y. 219% daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2020 m., kai kainos buvo nukritusios dėl perteklinio tiekimo ir susirūpinimo virusais. Didelė dujų paklausa antrąjį ketvirtį greičiausiai turės didelę įtaką kainų kilimui visus likusius metus.

Grafikas 2. Europos gamtinių dujų saugyklų užpildymo lygis 2017-2021, AGSI+

Grafikas 2. Europos gamtinių dujų saugyklų užpildymo lygis 2017-2021, AGSI+  

Užsitęsęs saugyklų užpildymas didina deficitą dujų saugyklose

Pirmojo ketvirčio pabaigoje dujų saugyklos Europoje buvo gerokai ištuštintos po šaltos žiemos. Padėtis dar labiau paaštrėjo, kai pavasarį tęsėsi santykinai žema temperatūra ir sukėlė didesnę, nei tikėtasi, šildymo paklausą, padidindama kainas ir nukreipdama dujų srautus tiesiai į vartojimą, kurios kitaip būtų galėjusios pildyti saugyklas. Tai savo ruožtu reiškė, kad dujų saugyklų, kurių atsargos jau buvo gerokai mažesnės nei praėjusiais dvejais metais tokiu pačiu metu, nebuvo galima pradėti pildyti kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje, kaip įprasta, tačiau saugyklų dugnas buvo pasiektas tik maždaug po mėnesio. Dabar tiekėjai visoje Europoje labiau skuba užtikrinti tiekimo saugumą ir užpildyti reikalingas dujų atsargas. Tai dar labiau pakels dujų kainas ateityje.

Europa kovoja su Azija dėl LNG krovinių

Azijoje ir toliau išlieka milžiniška LNG paklausa. Europa turi konkuruoti dėl LNG krovinių su Azija, siūlydama pakankamai aukštas kainas. Pastaraisiais mėnesiais, nepaisant kylančių kainų Europoje, Azijos indeksai, tokie kaip etalonas JKM (Japonijos ir Korėjos indeksas), dar labiau pakilo. Tai sukėlė staigų LNG krovinių į Europą sumažėjimą, nes pardavėjai gauna geresnes kainas iš Azijos ir nukreipia krovinius ten. Atsižvelgiant į anksčiau aprašytą ištuštėjusių dujų saugyklų situaciją, Europai reikalingi šie LNG kroviniai, todėl kainos mūsų regione taip pat turi nuolat pasivyti Azijos indeksus. Antrojo ketvirčio pabaigoje TTF išankstinė kaina 2022 m. yra apie 24 EUR/MWh, apytiksliai 70% didesnė nei prieš metus.

Rinkos atsigavimas po Covid-19 sąlygoja visų žaliavų kainų kylimą

Pagrindinė tema, atsiskleidžianti pasaulinėse finansų rinkose, yra vadinamoji „grįžimas į normalią“ prekybą. Po maždaug metus trukusių užsidarymų pasaulis vėl atsiveria, tuo pačiu atsigauna ir ekonominės veiklos. Tai sukelia įvairius susijusius padarinius. Pirma, yra bendras paklausos augimas, sukeliantis sparčiai didėjantį kuro, žaliavų ir prekių poreikį. Antra, dėl sustabdymų sumažėjo gamybos ir paslaugų pajėgumai, o tiekimo atstatymas užima daugiau laiko nei paklausos atkūrimas. Šis tiekimo trūkumas akivaizdus visose pramonės šakose, pradedant mikroschemomis ir baigiant pakavimo medžiagomis. Trečia, šis paklausos ir pasiūlos disbalansas pakelia kainas ir padidina infliaciją. Būdinga tai, kad infliacijos ir spartaus ekonomikos augimo metu žaliavos yra prekės, kurios brangsta labiausiai. Taigi per pastaruosius 12 mėnesių žalia nafta ir benzinas pabrango beveik 100 proc., Anglies – daugiau kaip 120 proc., o vario ir aliuminio – apie 60 proc. Kadangi gamtinės dujos yra žaliavų pakaitalas kitiems energijos šaltiniams, vienodas kitų energijos išteklių kilimas neišvengiamai padidina dujų kainas, be kitų minėtų veiksnių.


Ši rinkos apžvalga skirta tik informaciniams tikslams. Siekiame surinkti aktualiausius duomenis iš įvairių šaltinių, tačiau analizė neturėtų būti traktuojama kaip patarimas ar laikoma vieninteliu bet kokio veiksmo pagrindu.

Darbo laikas 9:00 - 17:00

+370 665 98 522